İçeriğe geç

Afşin Eskiden Nereye Bağlıydı

Afşin ne zaman ilçe oldu?

1944 yılında Afşin ismi verilmiş ve aynı yıl 4642 sayılı kanunla ilçe olmuştur. Afşin, Cumhuriyet döneminden bu yana birçok medeniyetin yaşadığı yer olma özelliğini günümüzde de korumaktadır. Yukarıda sıralanan medeniyetlerin kalıntıları ilçenin farklı yerlerinde korunmakta ve bu tezi doğrulamaktadır.

Afşin adı nereden gelmiştir?

AfŞin ismi Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ın komutanlarından biri olan AfŞİNBEY’den gelmektedir. AFŞİNBEY BÖLGEYİ FETH EDEN KOMUTANDIR. İlçemiz 4642 sayılı Kanunla ilçe olarak düzenlenmiştir.

Elbistan eskiden nereye bağlıydı?

Bölgenin merkezi olan Elbistan Sardağı’nın kuzey eteklerinden ovaya doğru eğimli ova üzerinde kurulmuş olup, 1515 yılına kadar Maraş’la birlikte Dulkadir Beyliği’nin merkezi olmuştur. Dulkadir Beyliği’nin Osmanlılar tarafından ortadan kaldırılmasından sonra Maraş’ın kazası olmuştur.

Kahramanmaraş Afşin hangi Türk boyundan?

1395’te İlhanlı egemenliğinin sona ermesinden sonra Afşin-Elbistan-Göksun-Maraş’a kadar olan bölgedeki Türkmenler, Oğuzların Boz Ok koluna mensuptu.

Afşin Kürt ismi mi?

İşte merak edilen tüm detaylar. Avşin ismi Malatya’da Bizans ordularını yenen imparator olarak biliniyor. Avşin ismi silah ve zırh anlamına geliyor. Avşin ismi Kürt kökenli bir isim.

Kahramanmaraş Afşin hangi mezheptir?

Bu vesileyle, şehrin o dönemde Yakubi mezhebinin piskoposluklarından birinin merkezi olduğunu öğreniyoruz. Bu, o dönemde Afşin bölgesindeki insanların önemli bir kısmının Asur kökenli olduğunu gösteriyor.

Afşin Alevi mi?

Alevi inancının yaygın olduğu Maraş’ın Afşin ilçesinde vatandaşlar, kültürel kimliklerinden dolayı ayrımcılığa uğruyor.

Afşin Türk ismi mi?

Afşin (Farsça: افشین‎ / Afšīn / Afşin); Türkiye, İran ve Azerbaycan’da kullanılan bir erkek ismidir. Soğd uygarlığı döneminde Uşrusana bölgesine hükmeden halkın kullandığı unvan olup etimolojik kökeni Soğdcadır.

Afşinin neyi meşhur?

Aktiviteler: Eshab-ı Kehf. Dini mekanlar. Afşin Ömer Ağa Konağı, tarihi mekanlar, dini mekanlar. Dini mekanlar.

Elbistan hangi ilden ayrıldı?

Elbistan 130 yıl boyunca bu devletin başkenti olarak hizmet etti. Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı. 1522’de Maraş bölgesi özel idaresinden ayrılarak sancak haline getirildi ve Elbistan Maraş kazası oldu.

Elbistan’ın eski ismi nedir?

Farklı zamanlarda Ablastan ve Elbıstan gibi farklı isimler almış ve Arap tarihçileri tarafından Ablustayn olarak anılmıştır. XVI. 16. yüzyıldan itibaren Arap tarihçi İbn İlyas hariç tüm tarihçiler tarafından Elbistan veya Elbistan olarak anılmıştır.

Maraş önceden nereye bağlıydı?

1898 yılında Halep Vilayetinin bir sancak merkezi olan Maraş, 22 Şubat 1919’da Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasıyla İngiliz işgaline girdi.

Afşin nasıl kuruldu?

1572 yılında Osmanlı egemenliğine giren Efsus, 02.08.1911 tarihinde II.

Maraş’ın yüzde kaçı Kürt?

Maraş’taki Alevi nüfusunun bir kısmı Kürtçe konuşsa da, buradaki Alevi nüfusunun kökeni Türkmen’dir. Az sayıda Sünni Kürt vardır. Kürt nüfusu %3’ü geçmez.

Kahramanmaraşlılar hangi boydan?

Maraş ve çevresi Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boylarının hâkimiyeti altında olmakla birlikte, yirmi dört Oğuz boyunun hemen hemen tamamı temsil edilmektedir.

Afşin Türk ismi mi?

Afşin (Farsça: افشین‎ / Afšīn / Afşin); Türkiye, İran ve Azerbaycan’da kullanılan bir erkek ismidir. Soğd uygarlığı döneminde Usrusana bölgesine hükmeden halkın kullandığı unvan olup etimolojik kökeni Soğdcadır.

Afşin’de kaç kişi öldü?

Vali Çiftçi, Afşin’de toplam 155 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “İlçemizde 43 yıkılmış bina, 200’e yakın ağır hasarlı ve oturulamaz hale gelmiş bina bulunmaktadır.” dedi.

Kahramanmaraş Afşin Örenli Köyü Alevi mi?

Alevi inancının ağırlıkta olduğu Maraş’ın Afşin ilçesinde vatandaşlar kültürel kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa uğruyor. Örenli, Haticepınarı ve Oğlakkaya köylerine Alevi ve Kürt oldukları için kamu hizmeti verilmiyor.

Afşin Belediyesi ne zaman kuruldu?

Afşin, Kahramanmaraş iline bağlı bir ilçedir. 1572 yılında Osmanlı egemenliğine giren Efsus, 02.08.1944 tarih ve 4642 sayılı kanunla 1944 yılında ilçe merkezi haline getirilerek Afşin ismi verilmiştir. 2020 TÜİK verilerine göre ilçenin merkezi, beldeleri ve köyleri dahil nüfusu 80’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir